מה שווה לישראל חברת ענק כמו אינטל? כמה היא שווה בהיבטי תעסוקה בפריפריה, או בהיבטי מס הכנסה? כמה היא תורמת לממוצע השכר ולחציון? עכשיו תדמיינו עוד חברה כזו שקמה בישראל מחר. מחקר חדש של חברת אתוסיה, העוסקת בהשמה להיי־טק, מעריך כי חברות טכנולוגיה ישראליות הוציאו כ–20 אלף משרות למדינות לואו־קוסט (מדינות שבהן השכר נמוך) בהודו ובמזרח אירופה. עלויות ההעסקה השנתיות של משרות אלה מסתכמות ב–960 מיליון דולר. כלומר, כמעט מיליארד דולר שהיו יכולים להיות מושקעים במשכורות של עובדים ישראלים שמשלמים מסים בארץ.
ההערכה מבוססת על אקסטרפולציה שביצעה אתוסיה לנתונים שאספה בסקר טלפוני בפברואר. הסקר נערך בקרב 138 מנהלים של חברות טכנולוגיה ישראליות, שמעסיקות יחד כ–30 אלף עובדים בישראל, ושיש להן גם מפתחים במדינות לואו־קוסט. הסקר כלל בעיקר סטארט־אפים וחברות צמיחה, ובהם שמות בולטים כמו 888, סימילרווב, וויקס, אפספלייר, מיי־הריטג‘, ורוניס, פייוניר, Gett וסייסנס.
מקום ההעסקה המוביל במיקור חוץ הוא אוקראינה (28% מהחברות); פולין (19% מהחברות); בולגריה ובלארוס (14%, כל אחת); הודו (12%); רומניה (7%); מקדוניה (2%); ואחרים (4%), ובהם קזחסטן, צ‘כיה וסלובקיה.
הרשמה למגזין
להישאר מעודכנים תמיד בכל החדשות והטיפים הכי חשובים בעולם התעסוקה
שדה חובה*