כפתור סגירה

כתבה בנושא שיגעון הביטקוין

איך הפך הביטקוין לאלטרנטיבה של הכלכלה העולמית? מהם היתרונות והחסרונות של המטבע? וכמה הוא באמת שווה?

יש הטוענים שזה התחיל בכלל בתור ניסוי כלכלי תמים. אחרים יכולים להעיד שמההתחלה המטרה הייתה ברורה. כך או כך, העובדות כיום ברורות: הביטקוין, Bitcoin, מטבע דיגיטלי שמשגע את העולם, הופך אט אט לתקוותם של אנשים רבים ולמה שנראה כאלטרנטיבה למטבעות הרגילים שאנו מכירים מהיום יום.

האם זו בשורה שתשנה את כל מה שאנחנו מכירים לגבי הכלכלה העולמית? ימים יגידו. חטיבת המחקר של אתוסיה, חברת השמה בהייטק, החליטה לבדוק היכן אנחנו עומדים כרגע ולאין פניו של המטבע מועדות.

 

עוד לפני שנסביר את הרעיון של הביטקוין, נסביר מהי המטרה שלו נכון להיום, כי היא החשובה באמת כאן: ליצור אלטרנטיבה לכלכלה השלטת, ליטול את הכוח מהבנקים המרכזיים אשר אצלם נמצא הכסף הגדול ובעיקר לאפשר לאנשים בכל העולם לסחור במטבע שאינו נשלט על ידי ממשלה או מוסד מסוים.

כאשר המטבע אינו נשלט על ידי גוף מסוג זה, ישנם פחות אינטרסים שמשפיעים עליו. כאשר הוא לא מיוצר או מודפס על ידי הממשלות השונות (כפי שקורה לא מעט, גם כיום), הערך שלו נקבע אך ורק על פי הביקוש, ובמילים אחרות – על ידי הציבור. הרעיון הוא ליצור מטבע לגיטימי וראוי, שהסוחרים בו הם אלו שקובעים את ערכו.

 

הביטקוין הוא למעשה תוכנת מחשב, אשר ‘מייצרת’ (כורה, בלשון הממציאים) מטבעות חדשים מידי כמה זמן. וכיצד הוא הפך עם השנים למטבע שניתן לסחור בו? פשוט מאוד: ברגע שאדם מסוים הסכים לשלם במטבע, ואחר קיבל אותו כתשלום – המטבע הפך לסחיר. ככל שחולף הזמן, יותר ויותר עסקים מכירים במטבע כאמצעי תשלום, וכך הלגיטימציה שלו עולה. הלגיטימציה הזו והתהליך שעובר המטבע, הם עוד ביטוי למאפיין המרכזי שלו: הענקת הכוח לציבור הקונים והסוחרים, ללא כל ‘מתווך’ מטעם הממשלה או הממסד.

 

תאריך יצירתה: ינואר 2009

מפָתח: סאטושי נקאמוטו

כמות סופית של מטבעות ביטקוין: 21 מיליון

שווי המטבע בשיאו: 1,248 דולרים

 

ערכם של מטבעות ‘רגילים’ משתנה גם הוא לפי היצע וביקוש, אך גם בהתאם לפעולות מסוימות עליהן מחליטה הממשלה המנפיקה. כך, אם המימשל בארה”ב מחליט שעליו להוריד את ערך הדולר, כל שעליו לעשות הוא להדפיס עוד ועוד שטרות ירוקים; אם התדמית של ישראל תידרדר בצורה בלתי נשלטת, ערך השקל יפחת משמעותית. בשני המקרים, מדובר בהשפעה מדינית-ממסדית ולא צרכנית.

 

הביטקוין הוא מטבע ייחודי מבחינה זו, משום שהוא מושפע אך ורק מהלך הרוח של הציבור. 

במצב כזה, שער המטבע נקבע גם הוא רק על פי כוח אחד, כוחו של ההמון. מלבד זאת, המטבע ועתודותיו לא נמצאות אצל גופים פיננסיים כאלו ואחרים אלא בידי אותו המון. זה מה שהופך את המטבע ללהיט וזה מה שמטלטל את הכלכלה העולמית כולה.

 

הביטקוין הוא כמובן לא מטבע חף מחסרונות. כאלו יש, ולמכביר. אדם אשר מעוניין להשתמש במטבע הייחודי הזה, כדאי שיהיה מודע לאותם חסרונות כדי שלא יהיה מופתע ובעיקר כדי שיוכל לכלכל את צעדיו כראוי.

 

ראשית, חשוב לזכור שמדובר במטבע שנמצא עדיין בתחילת דרכו. רוב בתי העסק וכמובן כמעט כל המוסדות הממשלתיים והגופים הפיננסיים, עדיין לא מכירים בו. אין זה אומר בהכרח שמדובר במטבע בעייתי, אך יש לזכור שלפי שעה, לא ניתן להשתמש בו בכל מקום.

 

מלבד זאת, כלכלנים רבים וגורמים בכירים בעולם הפיננסי מזהירים מפני היווצרותה של בועה. ערכו של הביטקוין ‘קפץ’ ביותר מ-8,000% בתוך כשנה, וכידוע – כל סחורה אשר ערכה גדֵל בקצב גדול כל כך, עשויה ליצור בועה שתתפוצץ בפניהם של המשקיעים, הרוכשים והמשתמשים בה.

ערכו של המטבע טומן בחובו חיסרון נוסף, אולי הגדול ביותר – התנודתיות בערכו. מאז השקתו, ובייחוד בשנתיים האחרונות, המטבע סובל מתנודות קיצוניות, מה שהופך אותו לבלתי יציב. ערכי המטבע עולים ויורדים בעשרות אחוזים, לעיתים תוך ימים ספורים, מה שכמובן משפיע על הכדאיות שבסחר בו ויכול להפוך בן רגע עסקאות משתלמות לאסון כלכלי של ממש.

 

אחד היתרונות הגדולים ביותר שמציע הביטקוין, אותו לא הזכרנו עד עתה, הוא הקנייה הבטוחה. זו מתאפשרת הודות לעבודה כי כל עסקת ביטקוין שנעשית באמצעות ‘ארנק ביטקוין’, זוכה למספר סידורי משלה. המספר הסידורי, מעין קבלה וירטואלית, מאפשר למשתמשים במטבע שני דברים חשובים: ראשית, אפשרות לסחור מבלי לחשוף כל פרט שהוא לגבי מבצע העסקה (משום שהפרט היחיד הגלוי הוא המספר הסידורי שאינו חוזר על עצמו). שנית, אפשרות לעקוב אחר כל עסקה, לוודא כי הושלמה בהצלחה ואף להבטיח כי לצד המשלם יש מספיק מטבעות ביטקוין להשלמת העסקה.

 

השימוש בביטקוין מפתה ומסקרן ביותר. עם זאת, חשוב לזכור שמדובר במטבע אשר נמצא עדיין בתחילת דרכו ולכן, ערכו אינו יציב כלל. מטבע ביטקוין אחד, אשר ביום נתון שווה 500 דולרים, יכול להיות שווה כמה ימים לאחר מכן עשרה דולרים בלבד. חוסר הוודאות לגבי ערכו משפיע מאוד על שיקולי הקנייה והמכירה ולמעשה הופך את המטבע לסחורה דינאמית ביותר, אשר לפחות כיום דומה יותר למנייה של חברה קטנה מאשר למטבע ‘רגיל’. ימים יגידו האם הביטקוין הוא בועה שתתפוצץ או מטבע שיהפוך לגיטימי בכל רחבי העולם.

  

אולי יעניין אותך גם...

תעשיית הגיימינג בישראל 2022

שרדה את הקורונה ומשגשגת: תעשיית הגיימינג בישראל 2022

למי שרוצה להפוך את התחביב של שעות הפנאי לעבודה מכניסה, מציעה תעשיית ההייטק הישראלי את תחום הגיימינג. הנה כל מה שתצטרכו לדעת אם החלטתם לחפש עבודה בתחום.

בוגרי היחידות הטכנולוגיות שומרים על יתרון וממשיכים להוביל את רמות השכר בהייטק הישראלי

בוגרי היחידות הטכנולוגיות שומרים על יתרון וממשיכים להוביל את רמות השכר בהייטק הישראלי

בהמשך לגדילה האדירה בהיקף ההייטק הישראלי, יוצאי 8200 ודומותיה ממשיכים לבלוט כמועמדים מועדפים וכשחקני מפתח . נתונים חדשים מראים כי ביותר ממחצית מהיוניקורנים הישראליים , המייסדים יוצאי יחידות טכנולוגיות ופערי השכר ההתחלתי הינם לטובת בוגרי יחידות אלה ( פערים המגיעים עד ל-45% בחלק מהתפקידים ).

תעשיית הסמיקונדוקטור 2021

תעשיית הסמיקונדוקטור 2021

בישראל מועסקים כיום 38,000 עובדים בתעשיית הסמיקונדוקטור.
רוב העובדים בתעשייה הינם מתחום הפיתוח וההנדסה מארגונים וסטרטאפים המפתחים שבבים לתעשיות הרכב, תקשורת דור חמישי (5G), הרובוטיקה, אחסון ולכל מוצרים ויישומים הדורשים כיום טכנולוגיות מתקדמות בתחום מציאות מדומה, ראייה ממוחשבת, IOT ובינה מלאכותית.

כיצד מיזוגי ה-SPAC משפיעים על יתר החברות בתעשיית ההייטק

צל כבד: כיצד מיזוגי ה-SPAC משפיעים על יתר החברות בתעשיית ההייטק?

לאחר סיום הרבעון הראשון של 2021, כבר ברור שגל הנפקות ה-SPAC ממשיך לשטוף את וול-סטריט ושסטארטאפים רבים מישראל מתכוונים להצטרף לחגיגה. איזו השפעה יש לכך על הארגונים שאינם מתכננים הנפקה בקרוב, האם הם נשארים מאחור או שמדובר בכלל בבועה שתתפוצץ? נירה קירקיריוס בטור אישי

כיצד השפיעה הקורונה על הנשים בתעשיית ההייטק?

כיצד השפיעה הקורונה על הנשים בתעשיית ההייטק?

In which fields was there an increase in the percentage of women compared to men, how many women joined the circle of job seekers in the last year and what is the field that creates new opportunities for professional women? Recent data on the Israeli high-tech market reveal a surprising picture