כפתור סגירה

כתבה בנושא הייטק 2014 במספרים: שוק העבודה צומח בהתמדה אך באטיות

שנת 2014 בהייטק הישראלי ממשיכה באווירה הרגועה: מספר עובדי ההייטק בישראל נותר יציב בהשוואה לנתוני 2010, והמעסיקה העיקרית היא עדיין התעשייה האווירית, שבה 16,000 אנשי הייטק. מספר אנשי התוכנה בענף – כ-50 אלף עובדים, עם מחסור מובנה של למעלה מ-6,000 עובדים שרק הולך ומתרחב.

האם שנת 2014 בענף ההייטק הישראלי תסוכם כשנה ללא דרמות ובשורות של ממש? ניתוח הרבעון הראשון של 2014 כבר הביא להשערה זו, וכעת היא מקבלת חיזוק בדמות סיכום המספרים בתחום התעסוקה בענף המובייל בכלכלת ישראל, נכון לחודש מאי 2014. אז מהו מצב העובדים בהייטק הישראלי, מהי התפלגות התפקידים ומיהן החברות הגדולות בענף כיום? חטיבת המחקר של אתוסיה, חברת השמה בהייטק ובביוטק, ערכה ניתוח מעמיק של שוק העבודה בענף טכנולוגיות העילית בישראל.

 

בניתוח הקודם של נתוני השוק המקומי שביצעה אתוסיה, אשר התבסס על נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לשנת 2010, בלט מאוד הגידול במספר העובדים בהייטק הישראלי: ב-2009 עבדו בענף 243 אלף עובדים, ואילו שנה אחר-כך כבר עבדו בו 261 אלף איש – גידול של 7% בשנה אחת. 

השנה ערכה אתוסיה ניתוח נוסף, שהתבסס על נתונים שאספה מחלקת המחקר של אתוסיה באמצעות מערכת ה-Big Data עתירת היכולות הטכנולוגיות שפותחה בחברה. מערכת זו סורקת באופן קבוע תוכני טקסט בכל רחבי הרשת, מזהה טקסטים על פי מאפיינים שנקבעו מראש, מנתחת אותם ומפיקה מהם מסקנות. הנתונים שנאספו מצביעים על יציבות ועל סטטוס קוו במספר העובדים: ברבעון השלישי של 2013 עמד מספר העובדים בהייטק הישראלי על 269 אלף איש (10% מכלל העובדים במשק), כלומר – גידול של כ-3% במשך שלוש שנים. בניתוח שביצעה אתוסיה בסיום הרבעון הראשון של 2014, לעומת זאת, נמצא גידול מרשים של מספר הגיוסים החדשים בהייטק ובביוטק – 2% במהלך רבעון אחד. עם זאת, שיעור גיוסים גבוה ברבעון הראשון הוא אופייני, ועשוי לנבוע מפתיחת תקציבים חדשים בתחילת השנה. יש להמתין, אפוא, לנתוני הרבעונים הבאים כדי לקבוע אם מגמה חיובית זו מסמנת שנה של גיוסים גבוהים בהייטק הישראלי.  

בניתוח לפי מספר המועסקים בתפקידים שונים, נמצאים בראש הרשימה שני התפקידים הנחשבים מאז ומתמיד – ובאופן טבעי – למובילים בענף: החומרה והתוכנה. נכון לחודש מאי 2014, כ-19% מכלל העובדים בענף ההייטק הם אנשי תוכנה, ובמספרים: 50,459 עובדים. אנשי החומרה הם כ-11% מכלל העובדים בתחום – 29,149 עובדים. על פי הערכת אתוסיה, קיים בתחום התוכנה מחסור מובנה של למעלה מ-6,000 עובדים, ההולך ומתרחב.

את הזינוק המרשים ביותר במספר המועסקים בתפקיד מסוים רשמו אנשי המכירות והשיווק, ובכלל זה אנשי השיווק אונליין, שמספרם על פי נתוני מאי 2014 הוא 39,771 איש והם מהווים 15% מכלל עובדי ההייטק. זאת לעומת פחות מעשרת אלפים עובדים בתחום המכירות והשיווק בשנת 2010. “הנתון של עלייה במספר אנשי המכירות והשיווק הוא מעניין ומבטיח,” אומר אייל סולומון, מנכ”ל אתוסיה. “ייתכן שהוא מצביע על בשלות מסוימת של רבות מחברות ההייטק, אשר עברו משלב הפיתוח והייצור לשלב השיווק והמכירות בעולם הגדול”. מספר העובדים בתחום הביוטק, המכשור הרפואי והפארמה עומד כיום על 17,441 – כ-6.5% מכלל עובדי ההייטק – לעומת 12,500 בשנת 2010.

 

 

 

נתונים מעניינים אחרים נוגעים לוותק של העובדים בתפקידים שונים: התפקיד שבו נמצא האחוז הגבוה ביותר של עובדים ותיקים (מעל תשע שנים) הוא תחום המכירות והשיווק, שבו 19% מן העובדים מוגדרים כוותיקים ובעלי משרות בכירות. בתפקידי התוכנה, החומרה והביוטק, שיעור בעלי המשרות הבכירות והעובדים הוותיקים עומד על 3-2% בלבד ובאופן טבעי, שיעור המתמחים והעובדים החדשים במשרות אלו הוא הגבוה ביותר בענף: בתחום התוכנה, 1,034 איש הם בעלי משרות בכירות, בעוד ש-26,739 הם עובדים צעירים או מתמחים; בסקטור החומרה רק 874 איש משתייכים לדרגים הבכירים, לעומת 11,951 עובדים חדשים ומתמחים; ובביוטק 398 עובדים מוגדרים כבכירים, כנגד 5,341 מתמחים ועובדים חדשים.

“נתוני הוותק משקפים בצורה ברורה את אופיים של המקצועות האלה,” אומר סולומון. “תחום התוכנה נחשב מאז ומתמיד לצעיר ולדינמי יותר, תחום שתחלופת העובדים בו גבוהה יחסית וממוצע הגילים בו נמוך; ואילו תחום הביוטק נחשב תחום צעיר יחסית בנוף ההייטק ולכן, בנקודת זמן זו, מספר העובדים המנוסים בו הוא מועט באופן טבעי”.

 

עובדי הייטק בישראל

 

 

כאשר מחלקים את חברות ההייטק על פי סקטורים, מתגלים עוד כמה נתונים מעניינים, המצביעים על מגמות המאפיינות את הענף לאורך שנים. מספר חברות ההייטק בישראל כיום הוא כ-5,900 חברות, לעומת כ-3,600 חברות ב-2010 – גידול מרשים מאוד של 63%. אמנם, גידול זה אינו מתבטא בסך מספרם של העובדים בתחום ההייטק, שכאמור נותר יציב, ואף על פי כן הוא מרשים.

לחלק נכבד מהגידול במספר החברות אחראי תחום הביוטק. מאז 2010 רשמו חברות הביוטק זינוק אדיר: אם ב-2010 פעלו בישראל 135 חברות ביוטק בלבד (4% מכלל חברות ההייטק באותה שנה), הרי שהיום, נכון לאמצע שנת 2014, ישנן 1,603 חברות ביוטק וקלינטק פעילות – 27% מכלל חברות ההייטק הישראליות. “הגידול במספר חברות הביוטק אמנם אינו מתבטא בגידול במספר עובדי הביוטק, שמספרם נותר יציב למדי מאז 2010, ובכל זאת זהו נתון המעיד בצורה ברורה על הפריחה המרשימה של תחום הביוטק בשנים האחרונות,” אומר אייל סולומון. 

הבכורה בענף שייכת כיום לחברות התוכנה, המהוות 23% מכלל החברות בהייטק הישראלי, לעומת חברות התקשורת, שירדו משיעור של 21% מכלל החברות בענף ב-2010 ל-14% בלבד כיום. נתונים אלו מבטאים היטב את צמיחת סקטור התוכנה והאינטרנט בשנים האחרונות על חשבון תחומי החומרה והתקשורת, שאיבדו מכוחם בשנים האחרונות כתוצאה מהיעדר חדשנות, עלויות ציוד גבוהות ומורכבוּת תהליך הייצור. 

למגמה זו מתווספת “קדחת המובייל” של השנים האחרונות, אשר הביאה לזינוק של 40% בביקוש למפתחי מובייל ואינטרנט בשנת 2013, ודחפה עוד ועוד חברות סטארט-אפ לצמוח ולהתקדם. לעומת סקטור התוכנה והאינטרנט מרובה החברות, המתחדש והמגוון, שוק החומרה הישראלי הפך לפחות ופחות רווחי בהדרגה, ונשלט כיום בעיקר בידי חברות ענק בינלאומיות, כגון אינטל וקוואלקום. 

ככלל, ניתן לראות כי התפלגות החברות לפי סקטורים מאוזנת יותר בשנת 2014. בשנת 2010, חברות האינטרנט והתוכנה לבדן היוו מעל 60% מכלל חברות ההייטק בישראל (2,060 חברות). השנה הן מהוות יחד רק 52% מכלל החברות, 3,082 חברות בסך הכול.

 

 

ומה קורה ברשימת עשר החברות הגדולות בענף ההייטק הישראלי? מיהן עשר הגדולות היום? גם כאן כמעט אין הפתעות: ממש כמו ב-2010, גם בשנת 2014 המעסיקות המובילות מגיעות מתחום התעשיות הביטחוניות – התעשייה האווירית ואלביט מערכות. בתעשייה האווירית, הנחשבת זה שנים לחברה הגדולה ביותר בהייטק הישראלי, מועסקים כיום כ-16,200 עובדים; אלביט, השנייה בדירוג, שמרה על גודלה לאורך שנים אלו והיא מעסיקה גם היום כעשרת אלפים עובדים; ותע”ש נמצאת גם היא ברשימת עשר הגדולות, עם כ-3,500 עובדים בכמה מפעלים. אינטל מעסיקה כיום כ-9,000 עובדים; רפאל – 6,000 עובדים; HP – 5,000; אמדוקס – 4,000. אל הרשימה הצטרפה צ’ק פוינט, שלא נכללה ברשימה הקודמת וכיום מעסיקה כ-2,900 עובדים בישראל.

אך לא כל החברות הגדולות בשוק הישראלי הגדילו את מצבת העובדים שלהן. באמדוקס עובדים כיום 4,000 איש, לעומת 5,000 בשנת 2010; ואת הירידה הדרמטית ביותר בהשוואה ל-2010 רשמה חברת ECI, אשר העסיקה בזמנו 2,600 עובדים (ו-3,000 איש ב-2007), וכיום מעסיקה בישראל 1,000 עובדים בלבד. ישנן גם כמה חברות פארמה גלובליות שנכנסו לרשימת המעסיקים הגדולים בישראל (בעיקר כמרכזי פיתוח ומפעלי ייצור). למרות פריחתו בישראל והחדשנות היחסית שהוא מציג, תחום הביוטק עדיין מורכב ברובו מחברות סטארט-אפ, ואינו מסתמן כמעסיק גדול ומשמעותי.

 

 

 

“חשוב לזכור כי נכון להיום, מספר חברות-הענק בהייטק הישראלי אינו גדול,” אומר אייל סולומון. “פחות מעשר חברות הייטק ישראליות בינלאומיות מגלגלות מעל מיליארד דולרים בשנה, ולחלק גדול מפעילות ההייטק ‘כחול לבן’ אחראיות חברות קטנות ובינוניות. העובדה שאינטל לבדה אחראית לכעשירית ויותר מסך הייצוא של הענף מוסיפה לתחושה שההייטק הישראלי עודנו צעיר ובלתי בשל, וטרם הגיע למקום יציב. מצד אחד, זהו חיסרון משמעותי שיורגש בתקופות של מיתון או משבר כלכלי; מצד אחר, מצב זה מעיד על כך שההייטק הישראלי הוא ענף דינמי, הממשיך להתפתח, לגדול ולהתעצם”.

 

המידע נאסף על ידי יחידת המחקר של חברת אתוסיה. יחידת המחקר של אתוסיה עוקבת אחר מגמות בתחומי התעסוקה בענפי ההייטק, הביוטק, הקלינטק ושוק ההון, ועורכת באופן קבוע סקרי שכר בענפי ההייטק והביוטק. איסוף המידע וניתוחו הם אחד מתחומי הפעילות המאפיינים את גישתה הייחודית של אתוסיה בתחומי משאבי האנוש, ההשמה בכלל וניהול הקריירה בפרט. אתוסיה מייצגת תפיסה מקצועית בתחומי משאבי האנוש ומציעה פתרונות איוש רחבים המבוססים על גישה ממוקדת-אנוש, על ידע מקצועי רחב ועל הבנה עסקית של הענפים הרלוונטיים.

הרשמה למגזין

להישאר מעודכנים תמיד בכל החדשות והטיפים הכי חשובים בעולם התעסוקה

שדה חובה*

אולי יעניין אותך גם...

אינפלציה גוברת

החורף כבר כאן

זה חודשים ארוכים שהאופטימיות שליוותה את שוק ההון ב-2021 מתפוגגת והולכת. בארה”ב, הבנק הפדרלי מוסיף להעלות את הריבית, במהלך שבנקים מרכזיים רבים בעולם מבצעים אף הם; האינפלציה גוברת; חברות גדולות שנראו חסינות למיתון, פותחות במהלכי פיטורים; המלחמה באוקראינה עדיין מעיבה על אירופה; ואי יציבות פוליטית בבריטניה הופכת את מצבה הלא פשוט, עקב הברקזיט, למאתגר אף יותר.

 

גל פיטורי עובדים

חרב הפיטורים פוגעת לא רק ביוניקורנים, אלא גם בחברות קטנות יותר.

דו"ח חושף את מצב הנשים העגום בהיי-טק הישראלי

רק שליש: דו”ח חושף את מצב הנשים העגום בהיי-טק הישראלי

דו”ח שהוציאה רשות החדשנות מלמד שההיי-טק הישראלי משתרך מאחור בייצוג נשים: רק כשליש מהמועסקים בו הן נשים וככל שעולים במעלה הפירמידה לתפקידי ניהול, ניהול בכיר והשקעות – כך קטן מספרן

משבר – כן, אסון גדול – לא

משבר – כן, אסון גדול – לא

בניגוד לחששות, אין צפי למשבר כלכלי נוסח 2001 ו-2008, אלא לגל מינורי שיסתיים תוך מספר רבעונים. כך יוכלו חברות הטכנולוגיה והעובדים להשאיר את הראש מעל המים בתקופה הסוערת הזו.

ההייטק מתגייס למען הקהילה

ההייטק מתגייס למען הקהילה

תרומה חברתית הפכה להיות חלק אינטגרלי מ”תנאי השירות” שמציעות חברות טכנולוגיה לעובדיהן. מאיפה זה בא, מה זה מעניק לחברה וכיצד יוצאים מזה נשכרים העובדים והחברות?

משבר הגיוס בהייטק: 6 טעויות שכדאי להימנע מהן

משבר הגיוס בהייטק: 6 טעויות שכדאי להימנע מהן

הביקוש לעובדים בתעשייה שובר שיאים, וגם התחלופה שלהם.
למה זה קורה, ומאיזה שגיאות אפשר להימנע בדרך לגיוס הטאלנט הבא שלכם